Vyčistite koberec efektívne. Toto vám na to postačí!

Koberce sú veľmi obľúbeným interiérovým prvkom. Okrem svojej estetickej funkcie, v rámci ktorej ich používame najmä na oživenie a zútulnenia celého priestoru, sa ešte stále využívajú aj kvôli svojej úžitkovej funkcii. Koberec totiž dokáže udržiavať teplo, a tak niet divu, že ho nachádzame najmä v domácnostiach, kde sú aj deti. Aby nám slúžil, je potrebné sa oň starať a pravidelne ho čistiť. Kedy naposledy ste čistili ten váš?

S kobercami sa v rámci interiérov stretávame relatívne často, pričom nemusí ísť len o súvislé pokrývky podláh. Obľúbeným variantom sú aj menšie či väčšie “behúne” a rôzne dizajnové koberčeky, ktoré vám najmä počas zimných mesiacov poskytnú príjemný pocit hrejivosti. Benefity kobercov mnohí oceňujú. Málokto však berie na vedomie, že aj o koberec sa treba pravidelne a zodpovedne starať. Koberec je totiž kus nábytku ako každý iný. Sadá naň prach, chumáče chlpov od domácich miláčikov, v jeho útrobách sa hromadí špina a nečistoty. Nehovoriac o tom, že nám samým sa ho podarí z času na čas zašpiniť akýmsi poliatym džúsom či popadanými kúskami jedla. Nezáleží na tom, že koberec pravidelne vysávame. Ak chceme, aby nám zažratá špina z neho nezačala znepríjemňovať život, mali by sme naše veľké upratovanie domácnosti obohatiť aj o skutočne dôkladné a efektívne čistenie kobercov. Ideálne pod vedením profesionálov.

 

Profesionálne čistenie kobercov

Ak sa rozhodnete osloviť na čistenie vášho koberca profesionálov, rozhodne to neoľutujete. Po takomto čistení vás totiž čaká ďaleko lepší výsledok než po obyčajnom vysávaní, či dokonca po domácom tepovaní. Pri profesionálnom čistení ide o čistenie hĺbkové. Koberec bude zbavený nielen povrchových, ale aj zažratých nečistôt schovávajúcich sa vo vnútri jeho vlákien. Ide predovšetkým o prach, ktorý sa na koberci usádza rovnako ako na všetkých iných kúskoch nábytku. A zvieracie chlpy, ktorých odstránenie vytvorí omnoho zdravšie prostredie a ovzdušie nielen pre malé deti, ale aj pre astmatikov a alergikov. Výsledkom hĺbkového čistenia je tak nielen čistý, ale aj vydezinfikovaný koberec bez akýchkoľvek baktérií, alergénov, roztočov a plesní.

Aj keď sa profesionálne čistenie kobercov odporúča najmä zo zdravotného hľadiska, niekoľko benefitov sa týka aj hľadiska estetického. Hĺbkové tepovanie totiž vyživuje vlákna koberca a dokáže viditeľne oživiť aj jeho farby. Vďaka tomu bude pôsobiť, akoby ste ho práve vymenili za nový. Výhodou je aj príjemná vôňa a dlhšia životnosť, ktorá sa v prípade kobercov predlžuje práve tým, že sa o ne pravidelne staráte.

 

Ako prebieha profesionálne čistenie kobercov?

Samotné čistenie koberca netrvá dlhšie než jednu hodinu. Záleží to však, samozrejme, od jeho veľkosti a znečistenia. Po vytepovaní zostane koberec mierne vlhký a bude potrebovať 6 až 8 hodín, kým úplne vyschne. Doba schnutia však opäť závisí od viacerých faktorov - najmä od ročného obdobia, materiálu a dĺžky trsu, aký váš koberec má. Počas uvedenej doby schnutia by ste sa mali kobercu doslova vyhýbať - nie je vhodné po ňom chodiť a určite naň nedávajte žiadny nábytok. Všetko toto musí síce pár hodín počkať, no odmenou vám bude voňavý a najmä čistý koberec, ktorý viac nebude predstavovať žiadne zdravotné riziko pre vás a ani pre vaše deti.

 

Kedy je vhodné tepovať koberce?

Hĺbkové čistenie a tepovanie kobercov sa nezaobíde bez vody, preto je prirodzené, že po tepovaní sa vlhkosť v danej miestnosti zvýši. Z tohto dôvodu je ideálne, ak sa pre tepovanie kobercov rozhodnete buď počas leta, alebo v rámci suchšieho zimného obdobia. Všeobecne sa neodporúča tepovať koberce mimo vykurovacej sezóny a ani keď vonku prší. Prekvapivo najideálnejšie je tepovanie kobercov vo veľkých mrazoch, kedy zmiešanie studeného vzduchu so vzduchom v miestnosti vysuší váš koberec oveľa rýchlejšie.

cistenie_kobercov2.jpg

Zdroj: Michal Jarmoluk z Pixabay

 

Na záver jedným dychom dodávame, že tak ako všetko, aj koberce majú svoju životnosť. Existujú škvrny, ktoré sú jednoducho neodstrániteľné, a to aj napriek použitiu najlepšej techniky a prostriedkov. Preto je na mieste prevencia. Starajte sa o svoje koberce zodpovedne.