Umývanie okien je večná téma, ktorá naberá na aktuálnosti najmä teraz, s príchodom teplých dní. Svoje o tom vedia najmä tí, ktorí vlastnia väčší alebo niekoľko podlažný dom, prípadne prevádzkujú aj vlastné podnikanie. Na rozsiahlejšom priestore je kumulácia okien väčšia a umyť ich bez použitia profesionálneho vybavenia a techniky môže byť problém. Poradíme vám, ako si s tým poradiť.

Umývanie okien patrí medzi domáce práce, do ktorých sa nikomu dvakrát nechce. Ak máte dvojizbový byt alebo menší bungalov, je to v poriadku. Ak však vlastníte veľkometrážny byt, niekoľko generačný dom alebo bývate na vysokom poschodí a bojíte sa výšok, môže to byť problém. Svoje o tom vie nielen staršia generácia, ale aj množstvo mladých, pracovne vyťažených ľudí, ktorí nemajú na takéto zdĺhavé aktivity čas. Jediným riešením sú víkendy, prípadne dovolenka, a tú by ste zaručene vedeli využiť aj omnoho zmysluplnejšie. S cieľom zachrániť víkendy a užiť si týchto pár dní voľna na slnku s rodinou, je preto dobré usporiadať si priority a zveriť umývanie okien do rúk profesionálov, ktorí sa o ich dokonalú čistotu bez problémov postarajú.

umyvanie_okien1.jpg

Zdroj: shutterstock.com

 

Rýchle a efektívne umývanie okien

Pre prípad, že sa predsa len rozhodnete umývať okná svojpomocne, mali by ste si zapamätať niekoľko užitočných rád, vďaka ktorým bude váš výsledok stáť naozaj za to.

  1. Vyhnite sa priamemu slnku
    Zapamätajte si, že umývať okná na priamom slnku sa nevypláca. Za takýchto podmienok okenné tabule príliš rýchlo schnú, čo spôsobí, že na sklách vzniknú nepekné farebné šmuhy. Aj keď teda platí, že slnko nás prebúdza k aktivite, zapamätajte si, že na umývanie okien je ideálne skoré ráno alebo zamračené počasie.

  2. Najskôr rámy a parapety
    Ešte predtým, ako sa pustíte do umývania samotných okenných tabúľ, vyčistite najskôr okenné rámy a parapetné dosky. Ak zvolíte opačný postup, mohol by vám víriaci prach a nečistoty nanovo znečistiť sklá, ktoré ste už umyli.

  3. S čistiacim prostriedkom opatrne
    Pamätajte, že na okenné sklá nie je dobré nanášať zbytočne veľké množstvo čistiaceho prostriedku. Ten je síce účinný, no môžu vám po ňom na okenných sklách zostať nepekné šmuhy. Čistiaci prostriedok preto nanášajte na okenné tabule iba v primeranom množstve, pričom ideálne je použiť rozprašovač. Osvedčenou radou je siahnuť najmä po prírodných čistidlách, ktoré nezanechávajú šmuhy, sú šetrné k životnému prostrediu a celý váš domov rozvoňajú príjemnou vôňou.

  4. Mäkké utierky a mikrovlákno
    Na umývanie okien vždy používajte mäkkú špongiu, bavlnenú utierku alebo utierku z mikrovlákna. Vyhýbajte sa špongiám s drsnejším povrchom, ktoré by mohli vaše okenné sklá natrvalo poškodiť.

  5. Leštenie
    Na záver nezabudnite, že umyté okná je dobré dôkladne vyleštiť. Kedysi sa na leštenie okien používal starý novinový papier, problém však je, že v kvalite, v akej bol dostupný v minulosti, ho už dnes nezoženiete. Omnoho jednoduchšie bude preto použiť klasickú jelenicu, prípadne nylonové pančušky.

 

Umývanie okien v rukách profesionálov

Ak sa rozhodnete zveriť umývanie vašich okien do rúk profesionálov, rozhodne nebudete ľutovať. Každá dobrá upratovacia firma totiž disponuje nielen účinnou chémiou a všetkými potrebnými čistiacimi prostriedkami, ale najmä umývacou technikou a profi vybavením, ktoré sú v prípade väčších a početnejších okenných tabúľ viac-menej nevyhnutné. V zásade je najdôležitejšie vlastniť kvalitnú stierku s kvalitnou gumou, ktorá prácu uľahčí a zefektívni.

Profesionáli sa vedia dostať aj na miesta, ktoré sú pre vás nedostupné, preto ich neodradí ani čistenie presklení či okien vo vysokých výškach.

umyvanie_okien2.jpg

Zdroj: Gerhard Bögner z Pixabay

Ak potrebujete pomôcť s umývaním okien a s prácami vo výškach, s upratovaním bytových domov, domácností, kancelárskych priestorov a množstvom ďalších “domácich prác”, neváhajte nás kontaktovať. Umývanie okien Banská Bystrica – to sme my – MK Clean, kde sa snažíme o maximálne odbremenenie klientov s cieľom dopriať im maximálnu spokojnosť.